Hova kerüljön a cserépkályha? Segítünk!

Otthonaink kialakítására néha úgy érezhetjük, hogy egy élet sem elég. A rengeteg apróság és kiegészítő elem beszerzésének, majd végleges helyük megtalálásának a végére érni nagy kihívás. Nem is beszélve az olyan fix elemekről, amelyek elmozdítására hosszú évtizedekig nincs lehetőség. Ilyen a cserépkályha is.  

Cikkünkben néhány olyan fontos szempontot gyűjtöttünk össze, amiket érdemes észben tartani, ha a kályha elhelyezésének a kérdése merül fel.

Sokakkal előfordul, hogy csak a külső borításra koncentrálnak, viszont emellett számos dologra oda kell figyelni egy cserépkályha vagy kandalló elhelyezésekor, hogy annak használata praktikus, és balesetektől mentes legyen. A tüzelőberendezések megépítését követően több éven, sőt több generáción át kell szolgálnia a ház lakóit, ezért elengedhetetlen a tökéletes hely megtalálása. De mire kell pontosan figyelni?

 

A burkolathoz igazítsa!

Ha puha padlót, laminált lapot vagy parkettát használna burkolatként, érdemes megvárnia a cserépkályha elkészültét a lerakás előtt. Ugyanis a cserépkályha alatt nem lehet puha padló, mivel az a kályha eldőlését okozhatja. Amennyiben járólap vagy kőburkolat mellett dönt, a kályhát érdemes a burkolatra építeni, hiszen az elbírja a nagy súlyt, ráadásul így nem kell körbe burkolni a kályhát.

 

 

A padlófűtés kerülje ki!

Ha padlófűtést szeretne a lakásába, akkor feltétlenül ügyeljen arra, hogy a kályha alá semmiképpen se kerüljön csővezeték, ugyanis a kályha nagy tömege összeroppanthatja a csöveket. 

 

Nem mindegy, hogy fent vagy lent van!

Fontos, hogy ha az emeleten alakítanak ki cserépkályhát, minden esetben ki kell kérnie egy statikus véleményét is. A könnyebb kandalló esetében ez nem szükséges.

 

Legyen szigetelt a helyiség, de levegő azért maradjon!

A megfelelő szigetelés elengedhetetlen, mivel nem kis összegeket tudunk megspórolni ezáltal, éppen ezért jól záródó ajtók és ablakok szükségesek ahhoz, hogy a meleg ne illanjon el. Viszont a cserépkályhák, illetve a kandallók esetében sem szabad megfeledkezni a zökkenőmentes üzemeltetésükhöz szükséges elegendő oxigénről sme. Fontos, hogy a lakásban cserélődjön a levegő, így az égés nem használja el a lakásban található összes oxigént. 

A túl jól záró nyílászárók gondot okozhatnak a megfelelő huzat megteremtése során. Az elhasznált levegő a kéményen távozik a szabadba, ha viszont a lakásban nem érkezik levegő-utánpótlás a tűz elalszik és a kályha füstölhet. Ez nemcsak kellemetlen, hanem egyértelműen veszélyes is. Hogy elkerülje ezt a kellemetlenséget és biztonságosan tudja használni a fűtőberendezést, fontos, hogy külső levegőről üzemeltesse. Ha ez nem megoldható, ajánlott a nyílászárókra olyan szellőzőket szereltetni amik a huzat hatására kinyílnak.

 

Most, hogy már tudja, mire kell figyelni a cserépkályha elhelyezése során, nézzen szét típuskályháink között és találjon rá a tökéletes fűtőtestre. Ha pedig az információk birtokában sem érzi azt, hogy megtalálta a megfelelő helyszínt, akkor Önnek a mobil kályhák lesznek ideálisak!

2022.02.16.

Vissza

Szentesi Cserépkályha © 2024 | Készítette: Innovip.hu Kft.

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.